Pilvipalvelujen perusteet

Mikä on pilvipalvelu?

Pilvipalvelu on resurssi, jota tarjotaan Internetin välityksellä. Palvelu voi olla esimerkiksi ohjelmisto, tietokanta tai tietokone. Pilvi voi olla julkinen tai yksityinen.

Julkinen pilvi

Julkinen pilvipalvelu ja infrastruktuuri tarjotaan julkisessa Internetissä. Julkinen pilvi on hyvä valinta kun

  • täytyy testata ja kehittää ohjelmistokoodia
  • on tarve lisätä prosessin suorituskykyä kuormitushuippujen takia

Suurimmat julkisien pilvipalvelun tarjoajat ovat Amazon, Microsoft ja Google.

Yksityinen pilvi

Yksityisen pilvipalvelut ja infrastruktuurit ylläpidetään yksityisessä verkossa. Nämä pilvet tarjoavat korkean tason turvallisuutta ja hallintaa, mutta ne vaativat, että yritys ostaa ja ylläpitää ohjelmistoja ja infrastruktuuria. Yksityinen pilvi on hyvä valinta kun

  • yritys on osa teollisuutta, jolla on oltava tiukat turvallisuusvaatimukset tai kun käsitellään ihmisten henkilökohtaista dataa
  • yritys on riittävän suuri ja pystyy siten hyödyntämään datakeskusta tehokkaasti

Hybridi pilvi

Hybridi pilvitekniikassa käytetään kontrolloidusti yksityistä pilveä mutta delegoidaan toimintoja julkiseen pilveen tarvittaessa. Esimerkiksi ruuhka-aikoina sovelluksia voidaan siirtää julkiseen pilveen.

Miksi julkinen pilvi?

#1 käyttö on vaivatonta

No se voi olla. Uuden verkkosovelluksen asetukset voi tehdä muutamassa minuutissa. Mutta monimutkaisen virtuaalisen verkon määrittäminen sisältäen virtuaalikoneita ja turvallisuuspolitiikan vie aikaa. Myös jotkut pilvipalveluista on helpompi ottaa käyttöön kuin toiset.

#2, se on skaalautuva ja luotettava

Järjestelmä skaalautuu automaattisesti tarvittaessa. Palvelimia ja muita resursseja voidaan lisätä tai poistaa muutamassa minuutissa.

#3 on kustannustehokasta

Yritys maksaa vain ne käytetyistä resursseja. Palvelusta laskutetaan kuukausittain.

Milloin pilvi?

  • Kun yritys tarvitsee käyttöönsä uuden sivuston tai mobiilisovelluksen
  • Kun yritys tarvitsee testiympäristön uuden käyttöjärjestelmän tai uuden sovellusten versioille
  • Kun yrityksen on uudistettava palvelimet ja käyttöjärjestelmät
  • Kun yritys rakentaa uuden IT-verkon
  • Kun yritys on tarvitsee ratkaisun, jossa data ja palvelu on varmuuskopioitu

Pilvipalvelujen tarjoajat

Amazon

Amazon Web Services (AWS) on vanhin ja suurin pilvipalveluntarjoaja. Se käynnistettiin jo 2006 ja nykyään se toimii 12 maantieteellisillä alueilla eri puolilla maailmaa. AWS sisältää nyt yli 70 palvelua, kuten laskenta, varastointi, verkostoituminen, tietokanta, analytiikka, sovelluspalvelut ja IoT-työkalut.

https://youtu.be/mZ5H8sn_2ZI

Google

Google Cloud Platform tarjoaa kehittäjille tuotteita rakentamiseen ja käyttöön yksinkertaisista sivustoista monimutkaisiin sovelluksiin. Googlen omat kuluttajapalvelut kuten Google-haku ja YouTube käyttävät Googlen pilvialustaa.

Heroku

Heroku on pilvialustan palvelu (PaaS). Se perustettiin 2007, joten se on yksi vanhimmista pilvipalveluista. Tällä hetkellä se tukee useita ohjelmointikieliä kuten Java, Python, Ruby ja Node.js. Heroku toimii Amazon Web Service:ssä.

Microsoft

Azure toimii Microsoftin globaalin verkon datakeskuksissa ja on tarkoitettu pilvialustan palvelujen (PaaS) ja infrastruktuurin (IaaS) rakentamiseen, käyttöönottoon ja hallintaan. Microsoftin Azure on julkaistu vuonna 2010.

Muut

Internetissä on tuhansittain pilvipalvelujen tarjoajia. Jotkut niistä tarjoavat vain yhtä asia, kuten tietokannan palvelua, alustapalvelua tai virtuaalikoneen. Suurimmat palveluntarjoajat tukevat sekä PaaS IaaS -palveluja, mikä tekee niistä myös monimutkaisempia käyttää. Esimerkiksi tietokannan luominen mlab -palveluun paljon helpompaa ja nopeampaa kuin saman tietokannan luominen Azureen,

Suurimpia pilvipalvelun asiakkaita ovat palvelujen tarjoajat. Kaikilla suurilla pilvipalvelujen tarjoajilla on omia kuluttajasovelluksia. Microsoftilla on Skype, Office 365 ja niin edelleen. Googlella on Gmail, Google Docs jne. Amazonilla on verkkokauppa. Facebookilla on oma datakeskus, josta se tarjoaa omia palvelujaan.

Pilvipalvelutyypit

Pilvipalveluista yleisimpiä ovat ohjelmistopalvelu/Software as Service (SaaS), alustapalvelu/Platform as Service (PaaS) ja infrastruktuurin (IaaS)-palvelut.

Software as a Service (SaaS)

SaaS on ohjelmiston jakelumalli jossa kolmas osapuoli tarjoaa isäntäkoneen sovelluksille ja tuo ne saataville asiakkaille Internetin välityksellä. Yleensä laskutus tapahtuu kuukausittain. SaaS esimerkkejä: Gmail, Facebook, Dropbox. Käyttäjäryhmä: kuluttajat.

Alustapalvelu (PaaS)

Alustapalvelu poistaa tarvetta hallinnoida infrastruktuuria (laitteisto ja käyttöjärjestelmät). Käyttäjät voivat keskittyä käyttöönottoon ja hallintaan. Käyttäjien ei tarvitse keskittyä kapasiteetin suunnitteluun tai ohjelmiston ylläpitoon. PaaS palveluntarjoajat ovat: Google App Engine, Heroku, Microsoftin Azure ja Amazon Web Services. Käyttäjäryhmä: sovellusten kehittäjät.

Infrastruktuuri palveluna (IaaS)

IaaS on omatoiminen malli, jossa käyttäjät ovat vastuussa sovelluksista, tiedoista ja käyttöjärjestelmistä. Palveluntarjoajalta tulee palvelimet, kiintolevyt, varastointi ja verkko.  Amazon Web Services on yksi suurimmista ja vanhimmista IaaS palveluntarjoajista. Muut tarjoajat ovat Microsoft, Google ja IBM. Käyttäjäryhmä: arkkitehdit.

Linkit

Jaa tämä artikkeli