Käyttöasteen valvonta Antti-Teollisuudessa

Antti-Teollisuus Oy on perinteikäs konepaja Salon Kuusjoella. Tuotteisiin kuuluvat viljankuivaamot ja toisaalta laivateollisuuden tuotteet. Yritys on ollut viime vuosina hyvässä kasvussa ja sen myötä tuotannon koneisiin on investoitu voimakkaasti ja myös henkilökuntaa on palkattu lisää. Toimitusjohtaja Kalle Isotaloa ja tuotantopäällikkö Antto Ilmasta on askarruttanut, saadaanko koneinvestoinneista kaikki hyöty irti.

Kallen huomion herätti Salon Seudun Sanomissa ollut juttu Salon IoT Kampukselta, jossa mainittiin siivottavien tilojen käyttöastetta mittaava anturiverkko. Kalle ja Antto pohtivat, voisiko jotain vastaava soveltaa myös tuotannon koneisiin. Kallelta löytyi aiemman tapaamisen johdosta Sensoanin Jukka Kontulaisen kortti ja niinpä asiat etenivät yhteydenottoon marraskuussa 2018. Tarjouskierroksen jälkeen projektia päästiin toteuttamaan joulukuussa ja tammikuun lopulla anturit oli jo kiinnitetty 20 tuotannon koneeseen ja data virtaa ajantasaiselle seurantasivulle sekä tietokantaan analysoitavaksi.

Sensoan toteutti hankkeen Wirepas-verkon ja kiihtyvyys- / liikeantureiden avulla. Tehtaan valaisinkiskoihin ripustettiin tiiviisiin koteloihin asennetut reitittävän verkon paristokäyttöiset solmut. Varsinaisen mittaustyön tekevät noin tikkuaskin kokoiset anturit, jotka välittävät tietoa koneista minuutin välein. Verkko toimii samalla 2,4 GHz:n taajuudella kuin Bluetooth. Tehdashalli osoittautui ongelmattomaksi ympäristöksi verkon kuuluvuuden puolesta.

Tuotantopäällikkö Ilmanen kommentoi projektia: ”Etsimme tehokasta ratkaisua seurata koneiden käyttöä siten, että koneoperaattorit näkevät reaaliaikaisesti tulokset sekä keskeytyksien ja häiriöiden keston ja vaikutuksen. Samaa dataa voidaan käyttää tuotannon kehittämiseen tai vaikkapa investointipäätösten pohjana. Sensoanin kanssa neuvottelut ja määrittelyt etenivät nopeasti. Toteutus luvattiin pikaisesti. Projektin aikana aikataulut pitivät erinomaisesti. Viimeiset herkkyyssäädöt ovat meneillään vain muutama kuukausi ensimmäisen tapaamisen jälkeen. Erinomainen suoritus!”

Jaa tämä artikkeli